Риба – це не тільки смачний продукт, а й джерело мінералів та вітамінів. Її використовують як дорослі, і діти. Але виникає цілком закономірне питання: чи можна їсти рибу при діабеті? На перший погляд, нічого поганого в рибі немає: ні швидких вуглеводів, ні цукру, які такі небезпечні для діабетиків. Але з іншого боку рибні продукти бувають різними, тому найкраще скласти раціон харчування під керівництвом лікаря. Необхідно враховувати й індивідуальні особливості, наприклад алергічні реакції або непереносимість.
Що потрібно знати про вживання риби при діабеті
Стіл діабетика повинен в основному складатися з білків та корисних мікроелементів. Вуглеводи або мінімізуються, або виключаються повністю, залежно від самопочуття хворого.
Яку рибу при діабеті їсти небажано
Це насамперед ікра (лососева та осетрова, а також з інших видів риб), оскільки вона, як правило, досить солона. Те саме стосується копченої риби (скумбрії, оселедця) та консервів з додаванням олії. А ось жирні сорти риби і зовсім перебувають під забороною: вони суттєво знижують чутливість організму до інсуліну, отже здоров’я хворого може різко погіршитися.
Яку рибу можна їсти при діабеті
Слід виділити кілька корисних видів:
- Лосось . Вона корисна для покращення якості шкірних покривів, роботи нервової та серцево-судинної систем. Крім цього риба приємна на смак, тобто діабетик фактично може побалувати себе даним делікатесом;
- Тріска . У ній дуже багато білка, тому при діабеті її можна їсти у будь-яких кількостях. Щодо способу приготування, то бажано вибрати гриль зі спеціями. Виняток становлять тільки сіль і цукор: їх додавати з обережністю або повністю замінити прянощами;
- Форель . У ній чимало ненасичених жирних кислот, що робить її дозволеним продуктом на столі діабетика. В ідеальному варіанті її запікають у духовці, але можна обсмажити. Тут усе залежить від переваг хворого, і навіть з його здібностей до кулінарії.
Інші види дозволених риб:
- сьомга;
- мінтай;
- короп;
- сазан;
- сайда.
Крім цього при діабеті можна вживати морепродукти, зокрема креветки. Але в обмеженій кількості, оскільки вони містять холестерин. Втім, якщо діабетик раз на 2 тижні з’їсть салат із креветок, це точно не позначиться на його самопочутті.
Чи можна їсти рибні консерви при діабеті
Тут усе залежить від типу товару. Наприклад, якщо вони у томаті чи у власному соку, то краще відмовитись. Або вживати вкрай рідко. Що стосується решти, то ідеальною консервованою рибою для діабетика стане тунець або лосось без олії у складі. Вони смачні, корисні, а головне можуть довго зберігатися в закритому вигляді. Тим більше, такі види риб, як правило, рідко їдять у чистому вигляді. Їх переважно використовують для салатів.
Таким чином, риба при діабеті – це не заборонений продукт, проте можна їсти тільки певні її види. сорти риби, безумовно, можна і навіть потрібно вживати для поліпшення самопочуття, отримання необхідної щоденної дози білка і для загальної ситості, адже вуглеводи у раціоні практично відсутні.