М’ясо – продукт необхідний, корисний та смачний. Однак, щоб цей продукт був смачним у приготовленому вигляді та ідеально поєднувався з овочами та іншими складовими навіть найпростіших страв, важливо не лише вміти правильно його готувати, але й заморожувати, а також розморожувати перед приготуванням.
Чомусь вважається, що правильна технологія заморозки і розморозки м’яса полягає в наступному: купуємо шматок м’яса, обробляємо його на кілька невеликих частин, укладаємо в морозильну камеру. м’ясо, кладемо його на тарілку або в каструлю з водою і залишаємо розморожуватися саме собою!
Заморожування – нелегка праця!
Процес заморожування є найзручнішим і надійнішим методом зберігання м’яса, адже при зниженні температури усі фізико-хімічні зміни у його структурі уповільнюються, що дозволяє зберегти максимум початкових властивостей даного продукту. Заморожування м’яса, а точніше перетворення вологи м’яса на лід, відбувається вже за нормальної температури мінус 18-22 градуси. Правильне заморожування м’яса включає кілька основних етапів:
- Отриманий шматок м’яса обов’язково розрізається на порційні шматочки;
- Кожен шматочок окремо замотується у маленький пакетик чи харчову плівку і складається у морозилку.
Це важливо з метою економії та збереження свіжості м’яса, адже таким чином для приготування, наприклад, невеликої порції страви, вам не доведеться кілька разів розморожувати великий шматок продукту.
А як розморозити?
Розморожування м’яса є важливим етапом, що передує його подальшій кулінарній обробці. Звичайно, можна скористатися тими стандартними порадами, про які йшлося вище, але ми завжди хочемо отримати якісний продукт, який буде хоч трохи схожий на свіже м’ясо. Щоб розморожування м’яса відбулося правильно і з найменшими втратами, важливо запам’ятати одну просту істину: заморожування має бути стрімким, а ось розморожування – максимально повільним.
Перш за все, м’ясо необхідно перемістити з морозильної камери в камеру холодильника, де, як правило, температура не нижча за нуль градусів. пір, поки воно не стане повністю м’яким – зазвичай на це йде 8-12 годин Далі м’ясо потрібно дістати з холодильника і продовжити його розморожування їжаки при температурі навколишнього середовища.
А чому ж не можна покласти м’ясо просто у воду? По-перше, м’ясо можна таким чином «перетримати», що може призвести до його псування. А по-друге, у воду з нього з м’ясним соком йдуть усі поживні речовини.