ускорение созревания браги

Як прискорити процес дозрівання браги: перевірені методи

Зазвичай процес приготування класичної браги з цукру та самогону займає до двох тижнів. Однак швидкість бродіння браги залежить від кількох чинників. Звісно, найголовніший із них – якість і вид дріжджів. Нині можна придбати не тільки звичайні хлібопекарські, а й винні або, наприклад, пивні. Як правильно бродить брага, залежить насамперед від них.

Є й так звані турбо-дріжджі, в них прискорення бродіння досягається доволі радикально – процес, як заявлено, прискорюється до трьох днів, а то й коротше. Однак справжні шанувальники самогоноваріння вважають, що таке штучне прискорення дозрівання браги помітно погіршує якість одержуваного з браги напою. Річ у тім, що будь-які сторонні домішки, які потрапляють у брагу, не тільки впливають на її смакові якості, а й можуть навіть позначитися на процесі бродіння браги, зробивши його недостатньо повним.

Як швидко дозріває брага: важливі нюанси та помилки

А в турбо-дріжджах прискорення бродіння досягається за рахунок додавання деяких солей та інших каталізаторів. При цьому залишок класичної браги, якщо такий утворюється, можна використовувати як сусло для приготування наступної порції, але з турбо-дріжджами цього не вийде. І рецептури, як поставити брагу, зазначеної на упаковці такого продукту, потрібно дотримуватися досконально. В іншому разі дозрівання браги може і зовсім не відбутися в зазначені терміни.

Деякі вважають, що для прискорення дозрівання браги потрібно просто додати більше дріжджів. Це теж помилка. Зайві дріжджі тільки погіршують смак браги, роблять її гіркою.

как быстро созревает брага

Прискорення бродіння можна досягти за рахунок нагрівання браги. Але до певних меж. При збільшенні температури браги вище +30 градусів дріжджі можуть загинути. А якщо показник опуститься нижче +20 градусів, процес здатний сповільнитися або зовсім припинитися.

Однак укутувати або накривати щільно зверху ємність із брагою не варто. Це може призвести до швидкого підвищення температури браги всередині і, знову ж таки, – до загибелі дріжджів.

Багато що залежить і від води. Вона не повинна мати сторонніх запахів і забарвлення. Ідеальний варіант – джерельна. Але в жодному разі не кип’ячена або газована. Варто звернути увагу і на жорсткість. Якщо вона середня, це саме те. Тоді й справді дозрівання браги відбувається швидше.

Вважається, що пряме сонячне світло процес бродіння браги уповільнює. Згубний ультрафіолет і для смаку майбутнього самогону. Тому ємності для дозрівання браги слід ставити в темне місце.

Нарешті, прискорює творчу роботу дріжджів і періодичне перемішування браги. Цю дію можна взагалі зробити постійною, якщо покласти на дно ємності з брагою трилітрову банку в горизонтальному положенні. У ній, як і у всій ємності, буде підніматися вгору вуглекислий газ і обертати цю банку. А та, своєю чергою, передаватиме обертання всій рідині. Так процес, як швидко дозріває брага, йде рівномірно й активніше. Це теж допомагає зрозуміти, як правильно бродить брага і досягти бажаного результату.

Опель Грандланд

Opel Grandland (Опель Грандланд): огляд кросовера, характеристики, плюси та мінуси

самогон из меда

Як приготувати самогон із меду: покроковий рецепт