Як правильно заквасити молоко?

Здавалося, що може бути простішим, ніж заквасити молоко в домашніх умовах. Не треба забирати його в холодильник і все на цьому. Насправді все набагато складніше.

Як заквасити молоко за правилами

Якщо ви хочете заквасити молоко, спробуйте купити його в магазині і почекати, поки воно прокисне. Цього найімовірніше не станеться особливо з ультрапастеризованим молоком. Молоко з магазину найчастіше просто протухає і набуває відповідного запаху. Це з тієї причини, що багато виробників додають у молоко компоненти, які перешкоджають його сквашування. Проте молоко, яке зберігається трохи більше п’яти діб може бути цілком придатним, але у тому разі, якщо воно нормалізоване, а чи не відновлене з порошку.

Але зараз не так складно купити натуральне сільське молоко, яке якраз дуже просто заквасити.

Деякі господині просто виливають молоко в скляну банку і ставлять у тепле місце, чекаючи на момент, коли воно стане скислим. Але на це знадобиться час, особливо якщо зима та будинки прохолодно. Якщо не додавати в молоко нічого, то крім молочнокислих бактерій у ньому можуть розмножуватися і патогенні бактерії, тому цей спосіб не найкращий. Для прискорення процесу можна використовувати житній хліб. Киньте у молоко маленький шматок хліба, можна навіть невелику кірку. Молоко скисне швидше.

Також для прискорення ефекту можна додавати до молока трохи сметани. Сметану додаємо з розрахунку 100-150 г на 1 літр молока. Молококислі бактерії, що присутні в сметані, дозволять молоку швидко скваситися. Добре також перед заквашування молоко зігріти – це до речі, уб’є частину мікробів, якщо вони є.

Не залишайте молоко довше, ніж на 12:00, інакше воно може перекиснути, а при його вживанні можливе здуття живота і навіть отруєння.

Крім того, можна заквасити молоко безпечнішим методом. Можна придбати спеціальну закваску. Деякі види заквасок продаються в аптеці. Але потрібно придбати саме те, що ви бажаєте. Якщо додаєте кефірну закваску, то отримаєте кефір, якщо йогуртну, то відповідно, йогурт.

Для швидкого штучного сквашування до молока можна додати лимонну кислоту або оцет. Наливаєте, ставите вогонь. Підігрійте до гарячого стану, але не окропу. Потім охолодити та витримати 5 годин. Простокваша буде готова.

Як доглядати за домашнім равликом

Як заморожувати та розморожувати м’ясо?